window.pipedriveLeadboosterConfig = {base: 'leadbooster-chat.pipedrive.com',companyId: 6339110,playbookId: 4475};

Debitor og kreditor: En introduktion til inkasso


I denne artikel vil jeg gennemgå begreberne debitor, kreditor og betydningen af ordet inkasso.

Vi bruger ofte ordet “inkasso” i forskellige sammenhænge, og måske du (lige som jeg) har fået et brev eller to fra dit fitnesscenter, teleselskab eller DSB om at du har glemt en regning og snart ryger til inkasso.

Ordet “inkasso” dækker over handlingen “at indkassere forfalden gæld”, hvilket som sådan er en meget bred definition. Mange omtaler inkasso som en slags sort kasse, som man kan “smide” en kunde ned i, eller som en specialstyrke hos Politiet som man kan overdrage sine kunder til. Det er noget sludder. Formuleringer som “at smide en kunde til inkasso” er både faktuelt forkert, og det giver ordet “inkasso” en meget negativ klang. Inkasso beskriver jo bare hvilke muligheder du har, for at inkassere en ubetalt faktura. Ofte kalder vi også en ubetalt faktura for et forfaldent krav eller en forfalden fordring.

For at der er tale om inkasso, skal betalingen for din faktura være forfalden.

Med mindre andet er aftalt, skal din kunde først betale når du sender ham en faktura (hvilket vi også kalder for et “betalingspåkrav”). Først når du har sendt din kunde en faktura hvor betalingsdatoen fremgår, kan du gøre krav på din betaling.

Den person / virksomhed som har et tilgodehavende kaldes for kreditor. Den person / virksomhed som skylder penge til kreditor, kaldes for debitor. Du kan tænke på kreditor som den der giver kredit, mens debitor er den som har en debt (gæld).

Hvis en debitor ikke betaler sin regning, så kan man enten selv lave egeninkasso, eller også kan man bruge et eksternt inkassobureau – ligesom os – til at lave inkasso.

Relaterede artikler om udenretlig inkasso 

Relaterede artikler om renter og rykkerprocessen: 

0 Kommentarer

Skriv en kommentar

Relaterede artikler

Likvido har allerede hjulpet
over 1.000 virksomheder med
at inddrive +100 mio kr.

Mød Likvido

Kom i gang med Likvido

Skab en bedre oplevelse for dine kunder og færre bekymringer for dig.
Opret dig gratis på få minutter.